Thursday, February 5, 2009

To ίντερνετ ρίχνει κυβερνήσεις - the internet topples governments

Photo by Oliristinn

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας ζήτησε από τους διοικητές των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας να παραιτηθούν, προσπαθώντας να αποκαταστήσει στην εμπιστοσύνη στο τρωθέν σύστημα της χώρας.

H νέα πρωθυπουργός ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε τη χώρα, και έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία υπέστη και ιντερνετικό πόλεμο.

To ξημέρωμα στην Ισλανδία, η ατμόσφαιρα είναι παγωμένη και το σκοτάδι δεν δίνει σιγά σιγά τη θέση του στο φως της ημέρας.

Είναι η ώρα που που οι Ισλανδοί κολυμπούν στα νερά των ιαματικών γεωθερμικών λουτρών.

Μετά το πρωινό κολύμπι απολαμβάνουν τη ραστώνη, και συζητούν για τραπεζίτες και πολιτικούς.

“Έπρεπε να είναι όλοι στη φυλακή, πολλοί άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, η κρίση είναι μεγάλη, είναι εγκληματίες και κλέφτες”, σχολιάζουν οι πολίτες.

Το σάϊτ Iceland Weather Report, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στη χώρα. Εκεί εκφράζεται ο ωμός θυμός πολλών Ισλανδών.

Οι πολιτικοί προσποιούνται ότι ο διαδικτυακός αυτός τόπος δεν υπάρχει, όμως το 90% των Ισλανδών κάνουν χρήση του διαδικτύου, και εξέφρασαν τις απόψεις τους.

"Μας δίνεται η αίσθηση μιας σιωπηλής επανάστασης, ο κόσμος ζητά ριζικές αλλαγές, οι επιφανειακές διακοσμητικές αλλαγές δεν είναι αρκετές, δεν φτάνει μόνον ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός", επισημαίνει η Άλντα Σίγκμουντοτιρ, υπεύθυνη του διαδικτυακού τόπου Iceland Weather Report.

Οι μπλόγκερς υποστήριξαν τις διαδηλώσεις που έγιναν έξω από το κοινοβούλιο της Ισλανδίας, οι πολίτες δεν ικανοποιήθηκαν από την ανατροπή της κυβέρνησης, θεωρούν όλους τους πολιτικούς διεφθαρμένους, και ζητούν νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση.

Οι διαμαρτυρίες διαπέρασαν και υπερκέρασαν τις παραδοσιακές πολιτικές δομές, ο αυθόρμητος πολιτικός θυμός των ανθρώπων εξελίχθηκε σε κίνημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση, κάτι που οι πολιτικοί απέτυχαν να προβλέψουν.

Χιλιάδες πολίτες μέσω των ίντερνετ καφέ και τις μπλογκόσφαιρας δημοσιοποιούν τις απόψεις τους και την αγανάκτηση τους.

"Οι πολίτες μάθαιναν τα νέα και τις εξελίξεις από άλλους πολίτες, κανείς δεν εμπιστευόταν τις επίσημες πηγές πληροφόρησης, οι πολιτικοί πρέπει να είναι ταπεινοί και να αφουγκράζονται το λαό", τονίζει ο πολιτικός ακτιβιστής, Στάρι Χόκστον.

Η Ισλανδία επικοινωνεί με ολόκληρο τον κόσμο, μέσω διαδικτύου, μια παλιά αποθήκη για ψάρια στεγάζει την ηλεκτρονική βάσει του μεγαλύτερου διαδικτυακού παιχνιδιού στον κόσμο, με 250,000 παίκτες παγκοσμίως, που προσπαθούν να κατακτήσουν ένα τεχνητό σύμπαν.

Στον πραγματικό κόσμο οι πολιτικοί προσπαθούν να ελέγξουν το διαδίκτυο, στην περίπτωση όμως της Ισλανδίας, το διαδίκτυο κέρδισε τους πολιτικούς.



And see here for the original BBC video report from Iceland

Iceland's new prime minister Johanna Sigurdardottir has asked the country's three central bank governors to resign in an attempt to restore faith in the country's battered financial system.

The previous government was the first in the world to be brought down by the credit crunch, but it may also have been the first casualty of internet politics.

Brian Hanrahan reports from Reykjavik.

No comments:

Post a Comment