Saturday, December 6, 2008

Ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από ΔΕΘ & Γ' Σώμα Στρατού - Δενδροφύτευση







Μετά την επιτυχημένη καμπάνια για την εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο, το Δίκτυο των 13 ΜΚΟ και Φορέων της Θεσσαλονίκης, μεγαλώνει και συντονίζεται ξανά με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, στις 6 και 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

Σε μια πόλη όπου το 77% της επιφάνειας της καλύπτεται με τσιμέντο, το 19% με άσφαλτο και το 4% με πράσινο, το μόνο συνδετικό στοιχείο με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η αρνητική πρωτιά στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δυο φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης επικίνδυνων μικροσωματιδίων (ΡΜ10), και με αναλογία πρασίνου 2,5 τ.μ./κάτοικο, όταν για τον κάτοικο π.χ. του Άμστερνταμ είναι 27 τ.μ., τα περιθώρια για περαιτέρω δόμηση και επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος έχουν εκμηδενιστεί.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο συσπειρώνονται και διεκδικούν για άλλη μια φορά το αυτονόητο: την ανάπλαση των ελεύθερων δημόσιων χώρων με μετατροπή τους αποκλειστικά σε χώρους πρασίνου, προσβάσιμους σε όλους τους πολίτες, και την απόδοση τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία.

Οι πρωτοβουλίες διεκδίκησης ξεκινούν το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008, 12μμ. από την Χ.Α.Ν.Θ.,με στόχο την περικύκλωση της ΔΕΘ, του Γ’ Σώματος Στρατού, μαζί με το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 424,ενώ την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008, 11 πμ, θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση στο Στρατόπεδο Καρατάσου.

ΕΝΩΣΗ για τα δικαιωμάτα των ΠΕΖΩΝ

No comments:

Post a Comment